Hvad er det egentlig, speedway er for en størrelse – og hvorfor går det egentlig så stærkt? Mange spørgsmål skal besvares, når det drejer sig om speedway. Herunder kommer spørgsmål om, hvor mange omgange, der køres, og om det altid er den speedway-kører, der kommer ud af det første sving, der vinder.
I tidernes morgen holdt sporten til i Vojens i Jylland, men i dag er den flyttet til København. I det årlige danske grand prix deltager 24 ryttere. De 10 bedste ryttere fra året forinden deltager automatisk i turneringen. Derudover er der 6 deltagere, der kvalificerer sig. Yderligere 6 deltagere tildeles pladser i Grand Prix’et på baggrund af tidligere opnåede resultater. De sidste to pladser gives som wild cards – til to nationale ryttere, der er lovende inden for speedway. Sidst, men ikke mindst, udtages der 5 reserver til Grand Prix’et, som kan træde til ved eventuelle afmeldinger.
De bedste danskere kører til Grand Prix’et
Vil man se speedway i topklasse, så skal man sørge for at kigge forbi det Danske Grandprix. Her kommer De bedste Danmarks hurtigkørere på banen – og man skal huske, at der ingen bremser er på motorcyklerne. Motorcyklerne kan presses helt op på 160 km/t, og de drives af 500 cc motorer. Gearerne på cyklerne er faste, og man kan dermed ikke skifte dem. Cyklerne kører på methanol, og en cykel må ikke veje mindre end 80 kilo.
Grand Prix’et byder på 25 heats. Der er fire rytter i hvert heat, som kører mod hinanden, og et heat afvikles over fire omgange. Hver kører har sin egen hjelmfarve, og på den måde kan man skelne dem fra hinanden. Det er den enkelte kørers startplacering, der bestemmer hjelmens farve. Bane 1 har en rød farve, bane 2 en blå, bane 3 en hvid og bane 4 en gul.