Speedway er en sport med fart på. Sporten hører under kategorien motorsport, og den er mulig at dyrke i Danmark. Speedway foregår på en grusbane, hvor man kører rundt på motorcykler. Banen er en oval og grusbelagt bane. I speedway har motorcyklerne hverken gear eller bremser, og det udfordrer køreren på sin evne til at køre. I speedway varer et heat kun meget kort tid – og det er absolut en sport for hastighedselskere og andre fartglade mennesker. Da det hele foregår så hurtigt, er der aldrig behov for hverken at skifte eller bremse – og derfor er disse naturligvis heller ikke at finde på motorcyklen.

I hvert heat deltager enten fire eller seks deltagere. Det er derfor begrænset, hvor mange man konkurrerer imod ad gangen. I speedway kører man mod uret – dvs. at man kører venstre om. Som tidligere nævnt går det hele meget hurtigt i speedway, og man vil på langsiden kunne komme helt op på 110 km/t.

Speedway er også for kvinder

Man kunne godt foranlediges til at tro, at speedway udelukkende er en sport for mænd. Men det er helt bestemt en sport, for alle fartglade mennesker – også kvinder. Som kvinde er man også velkommen i de danske klubber, hvor der er plads til alle.

I Danmark hører sporten under Danmarks Motor Union, der også tæller flere andre sportsgrene inden for motorsport. Danmark er godt med fremme internationalt – og har siden 1970’erne haft flere speedway-kørere blandt de bedste i verden. Det var også i 1970’erne – og særligt i begyndelsen – at sporten blev populær i Danmark. Ole Olsen var blandt andet årsagen til dette, da han vandt verdensmesterskabet, der i 1971 blev afholdt i Göteborg.

Selvom speedway er en sport for professionelle, så er den bestemt også for amatører. Man kan dyrke sporten flere steder i Danmark – også som begynder.